top of page
  • Writer's picturePetar Fabijanic

VJERA NA RASPRODAJIPrije par dana na TV-u su govorili o tome kako Hrvati sve više čitaju duhovnu literaturu. 

Tražiti odgovore na životna pitanja kroz duhovnost je prava stvar, ali je promašaj tražiti jednostavne odgovore od istinske duhovnosti. Nedavno sam bio u pošti i promatrao ženu koja je kupila neku knjižicu duhovne samopomoći, a  pritom se žalila na cijenu.  Dakle postoje ljudi koji misle da mogu na rasprodaji pronaći istinu ili rješenje za svoje životne probleme. Duhovnost na rasprodaji je kilometar široka, a centimetar duboka. Njeni su odgovori poput kulinarskog recepta, ako znate ispravno pomiješati sastojke možete očekivati obećane rezultate, ali naši životi nisu kolači sa kojima se igramo i koje ukrašavamo kako nas je volja. 

Plitka religijska duhovnost oduvijek postoji, ona je uvijek u opoziciji istinskoj vjeri koja čini život plemenitijim i svrhovitijim. 

Isusov pokret u svojem početku nije bio pokret jeftinih knjižica samopomoći. 

Isus je pozivao učenike da Ga slijede, da se prepuste se njegovom učenju i vodstvu, da nauče i prihvate Njegovo duhovnu učenje kako bi iskusili život u punini.  

Isus je često tumačio kroz parabole. 

Parabole su više manje izmišljene priče o životu, Bogu, ljudskim odnosima koje bi slušatelja trebale potaknuti na razmišljanje i reakciju. Isusove parabole su odraz onoga što je Isus činio i u što je vjerovao, ali i proročki govor namjenjen obraćenju slušatelja. No ponekada je Isus parabolama izazvao bijes svojih protivnika.

Nekada su to bile jednostavne, a katkada veoma komplicirane priče sa dubokim značenjima i porukom. 

U kontekstu današnjeg promišljanja odabrao sam jednu kratku parabolu iz evanđelja po Mateju 13:44. Isus je rekao:

S nebeskim je kraljevstvom kao s blagom skrivenim u polju. Kad ga pronađe, čovjek ga sakrije pa sav radostan ode prodati sve što ima da kupi to polje.

Ovo me podsjeća na one australske tragače zlata koje možete gledati na televiziji.  Oni su spremni kopati po tonama zemlje da bi pronašli nekoliko desetaka grama zlata. 

Pretpostavka da postoji nešto u zemlji nije nikog obogatilo, ali ako ta pretpostavka potakne na djelovanje, postat će iskustvo i obogatiti tražitelja zlata. 

U navedenoj Isusovoj prispodobi nalazi se poruka tražiteljima istinske duhovnosti: 

Ako želite imati autentično iskustvo i promijenjen život, od vas se očekuje isto.Napuštanje poznatih, sigurnih plitkih rješenja, i prihvaćanje istine iako će to možda rezultirati kontroverzom i nerazumijevanjem okoline. 

Istinskim tražiteljima Isus je rekao: Upoznat ćete Istinu, i Istina će vas osloboditi. 

Postoji sloboda u duhu koja je obećana svima, ali nije dostupna svakome. 

Dostupna je samo onome koji će učiniti nešto kada shvati da postoji nešto više od plitke duhovnosti na rasprodaji. 

Istinska duhovnost pokreće čovjeka na dobra djela i ljubav, a ona druga priča samo priče od kojih nitko nema koristi osim možda onih koji prodaju takvu literaturu. 


Poslušajte emisiju "Kultura obnove" na radio Maestralu (95,4 MHz) nedjeljom od 08:00 ili na YouTube-u https://youtu.be/ZZ67_wkZaUw

12 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page