top of page
  • Writer's picturePetar Fabijanic

DA LI NAM JE BUDUĆNOST PREDODREĐENA

Je li čovjekova sudbina predodređena od bogova tako da ju neki mudrac može pročitati promatrajući zvijezde?

Ako je tako tada se sudbina mora tumačiti kao kruta nepromjenjiva i unaprijed određena budućnost.

Čak se i u nekim oblicima kršćanstva kao što su Pelagijanizam i Kalvinizam pojavila slična ideja u obliku nauka o predodređenju. To je učenje po kojem su sva događanja unaprijed predodređena voljom Božjom.


Ima svakako i onih koji kategorički odbijaju bilo kakav koncept više sile u svojem životu.

Ipak ne poznajem nikog tko nije bar jednom rekao nešto o sudbini.


Biblija nam pak ne govori toliko o sudbini kao nepoznatom faktoru već kao proizvodu odluka i djelovanja pojedinca.

Mnogi starozavjetni proroci upozoravali su svoje suvremenike predskazujući im budućnost na temelju njihovih postupaka. Takvo upozorenje nije bila konačna sudbina, već Božja želja, intervencija u trenutni tok događanja kojim je čovjek bio upozoren na opasnost koja vreba u budućnosti ako ne promijeni svoje ponašanje.

Tu se zapravo očituje Božja providnost i otkriva  nam se da sudbina nije uvijek unaprijed određena od Boga i ne može se pročitati u zvijezdama.

Na primjer: Bog se kroz proroka Izaiju pomalo izrugivao onima koji tvrde da mogu pročitati sudbinu iz zvijezda:


Neka ustanu sada i neka te spase tvoji zvjezdoznanci, oni koji zure u zvijezde i svakog mjeseca predskazuju što će te snaći….ni sebe ne mogu spasiti iz plamenog zagrljaja. Izaija‬ ‭47‬:‭13‬-‭14‬ ‭


Sa druge strane; spomenuti nauk o Božjoj providnosti govori o tome da je svijet proizvod Božjega dizajna.

Kada je stvarao svijet Bog ga je stvorio ex nihilo što znači da nije imao nikakvog materijalnog niti duhovnog predloška ili materije po kojoj bi ga stvorio. Svijet je prema biblijskom narativu stvoren po Njegovoj riječi-iz Božje punine. Budući da ga je stvorio, Bog se za taj svijet kontinuirano skrbi, ali istovremno daje čovjeku mjesto sukreatora-da u svojoj sadašnjici pojedinac ima slobodu oblikovanja svojEf mikrokozmosa. Ako to čini bez suradnje sa Stvoriteljem, vjerojatno će se dogoditi mnogo grešaka. Postoje i oni koji poznaju koncept Božje providnosti i zato prije nego što će donijeti važne odluke provode vrijeme u molitvi ili meditaciji.

Iako nismo stvoreni da živimo kao lutke na koncu nevidljive sudbine, dobro je biti svjestan da iznad nas postoji Netko tko ima cjelovitiji uvid od nas. Zato je dobro posavjetovati se sa Njim.

Bog svoju volju nikome ne nameće, ali mu je nudi kao mogućnost:

Evo, danas ti dajem izbor: život ili smrt, dobro ili zlo…život biraj Ponovljeni zakon 30:15; 19

On se neće stalno miješati u naše odlučivanje niti manipulirati našim odlukama.  On vodi, usmjeruje, čak ponekada i daje uvid u budućnost,  ali ne odlučuje umjesto nas to ne može niti prorok niti pop. To je naš zadatak. Prema tome svoju sudbinu uvelike krojimo sami kroz svoje svakodnevne odluke. Imamo život koji je potencijal ili prilika koju treba znati dobro iskorisiti. A Bog nam pruža ruku da sa njime zajedno hodamo kroz život. Odaberimo bolje!

Poslušajte emisiju "Kultura obnove" na radio Maestralu (95,4 MHz) nedjeljom od 08:00 ili na YouTube-u


28 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page